Tel: 06-70/639-7777

Önismeret és csakra párnák – hogy jön ez össze?

Csak látványos dekorációs elemnek gondolják sokan, az igazság azonban az, hogy nem véletlenül választottam a csakra párna sorozatot a Családállítós munkám színteréül szolgáló nappalim főszereplőinek. Túl sok fogalom ez egy mondatban, kezdjük az elejéről.

Család-vagy Lélekállítás során valójában az történik, hogy segítek a hozzám fordulóknak megtapasztalni a saját erejüket, közelebb kerülni saját belső önvalójukhoz. Letenni a lehúzó mintákat, és a saját sorukat élni. Azért, hogy ez a munka minél hatékonyabb legyen, a Kronobiológia Önismereti és Emberismereti módszert hívom segítségül.

A Kronobiológia az emberi szervezet cirkadián ritmusára épül, mégpedig azon az elven, hogy születésünk napján egy bizonyos energiamennyiség töltődik be a gyökércsakránkon keresztül, majd oszlik el hatfelé, a hat másik csakrán. Ez az energiamintázat hozza létre az alap karakterünket, meghatározza az önbecsülésünket, a kommunikációs képességeinket, a külvilág eseményeire történő reagálásunkat, és a szellemi működésünket is. Amiért különösen kedvelem ezt a módszert, az az, hogy konkrét szám értékeket rendel az egyes csakrákhoz, így segítve azt, hogy megértsük, másokhoz képest milyenek vagyunk. Számszerűen látni a különbséget a másik emberrel, a családtagjainkkal, rengeteg korábbi feszültségre és ellentétre ad magyarázatot! Ugyanakkor fontos tudni, hogy nincs túl magas vagy túl alacsony érték. Nem az a jó, ha minél magasabb számaink vannak! A magas számértékeknek ugyanúgy megvannak a maguk kihívásai, mint az alacsonyabbaknak. Minél inkább el tudjuk fogadni magunkat, és az alap tulajdonságaink szerint élünk, annál harmonikusabb lesz a kapcsolatunk másokkal. Ha elég az elméletből, és máris tudni szeretnéd a saját számaidat, itt tudsz jelentkezni: Kronobiológia elemzés

3 síkon jellemezzük az embert a Kronobiológia rendszerében: Fizikai, Érzelmi és Szellemi síkon. A fizikai sík a cselekvésünket határozza meg: mennyire gyorsan reagálunk,  mennyire vagyunk kitartóak, erősek. Az érzelmi sík a másokhoz való kapcsolódást, a kommunikációt, az érzelmeink megélését mutatja meg, a szellemi pedig a gondolkodásunk milyenségét – nem azt, hogy ki okos vagy ki nem! Az egyes síkok természetesen hatnak egymásra, erősítik, vagy éppen lágyítják egymást. Kiderül, hogy mely területen vagyunk erősek, terhelhetőek, és mely síkon kell inkább másoknak alkalmazkodnia hozzánk. Mindhátom síkhoz 2-2 csakra tartozik, az ő értékük, és az értékek egymáshoz való viszonya mutatja meg az adott síkon a karaktert. Alulról felfelé haladva: szexcsakra és a köldökcsakra tartozik a fizikai síkhoz, a szív- és torokcsakra az érzelmihez, a harmadik szem és a koronacsakra pedig a szellemi síkhoz.

Nézzük meg egyenként, melyik csakra milyen tulajdonságot mutat meg!

    Gyökércsakra = Vitalitás.

    Minél magasabb a gyökércsakra értéke, annál önállóbban tud az egyén érvényesülni az életben, annál inkább a „jég hátán is megél” típus. Ha alacsony ez az érték, az azt jelzi, hogy nagy szüksége van társakra, akikkel együttműködésben tudja elérni a céljait. Akkor most hogy is van ez? Úgy tűnhet, hogy mégis az a jó, ha magasak az értékek, de ez ennél sokkal árnyaltabb. Gondolj bele: olyan típus vagy, aki egyedül is bármit elér, nagy munkabírásod van, magas önbecsülésed, lepereg rólad, hogy mások mit mondanak. Ezzel azonban az is együtt jár, hogy másokkal szemben intoleráns lehetsz, nem érted, miért lusták, és egyébként is, beszélnek valamiről, ami kit érdekel…J Társas lények vagyunk, nem árt, ha képesek vagyunk együttműködni legalább azokkal, akiket szeretünk.

    2. Szakrális csakra = Stabilitás.

    Ha magas, akkor fontos a rend, a megbízhatóság, hogy legyen idő felkészülni a változásra, a sokszor halogatásként megélt működésmódot átkeretezzük: az egyénnek szüksége van arra, hogy egy új dologhoz, egy feladat elvégzéséhez, A-ból B-be eljutáshoz meglegyen az odavezető út. Akinek alacsony a szexcsakra értéke, ott nagyfokú rugalmasság van jelen, könnyen felkelti a figyelmét egy inger, hamar vált az egyes tevékenységek között, és nem szeret egy helyben lenni, inkább a mozgalmasságot kedveli. Látható, ha például egy házaspár egyik tagja rugalmas, a másik az előre tervezhetőséget kedveli, akkor közöttük van egy nagy különbség. Ennek ismerete azonban segít megérteni, hogy amikor a párom nem akar itthon ülni velem, nem arról van szó, hogy velem nem akar időt tölteni, hanem egyszerűen csak sokkal nagyobb a mehetnéke, alapvető szükséglete, hogy mozgásban legyen. A megértéssel könnyebben találunk majd mindenkinek megfelelő kompromisszumot.

    3. Napfonat-csakra = Erő.

    Ha kevés, akkor a napon belül is könnyen elfárad az illető, ilyenkor érdemes kisebb pihenőket beiktatni napközben. Magas Erő számmal könnyedén lehet tolni a szekeret egész nap, kevés alvás is elegendő, sőt, ha pihenni „kell”, éppen abban tud elfáradni! Fontos szerepe van abban is, hogy milyen munkát tudunk sikeresen végezni. Egy üzletkötő, akinek napi több száz kilométert kell utaznia, jó, ha magas erő számmal rendelkezik, mert magas a mozgásigénye! Ha ülőmunkát végez, és sokat van egy helyben, előbb-utóbb diszkomfort érzése lesz. Ugyanez fordítva is igaz: alacsony fizikai terhelhetőség mellett intenzív, egész nap talpon lévős munka kimerültséghez vezet hosszú távon.

    Ennek a két csakrának az értéke alapvetően határozza meg a mindennapi működésünket, mert a cselekvésünk legmélyebb, fizikai jellemzőit mutatják meg.

    Most pedig következik az Érzelmi sík: érzelmeink megélését, önbecsülésünket, és másokhoz való viszonyunkat ismerhetjük meg.

    4. Szívcsakra = Ego.

    Más néven önbecsülés. Ennyit ér saját magának az egyén, tehát ez nem a kifelé mutatott ego, hanem a szív-ego, a valódi önértékelés száma. Pici ego, alacsony értékkel nagyon érzékeny, sérülékeny, nehezen mutatja meg magát, ugyanakkor kicsi figyelemért, kicsi szeretetért is hálás. A magas egóról azt gondolhatjuk, könnyű neki! Hiszen magas az önbecsülése, könnyen érvényesül. Ugyanakkor nagyon magas a szeretet-igénye, ha nem kap elegendő pozitív visszajelzést, akkor nem lesz elégedett.

    5. Torokcsakra = Kommunikáció.

    Mégpedig az érzelmekről való kommunikáció képessége! Nem mindenki egyformán tud beszélni arról, hogy mit érez. Van, aki finom eszközökkel adja a másik tudtára a vágyait, érzéseit – például úgy kér inni, hogy ránéz a vizeskancsóra :). És vannak olyanok, akik harsányabban kérnek, kevésbé cizelláltan. Egyik a másikhoz képest elefánt a porcelánboltban – a másik az egyikhez képest pedig élhetetlen, a néma gyerek, akinek anyja sem érti a szavát 🙂

    Ennek a két csakrának a relációja azt is megmutatja, hogy másokhoz képest kevesebbnek, vagy többnek érzem magam. Ha például a szívcsakra értéke 44, a torokcsakra száma 68, akkor ez azt is jelenti, hogy én 44-et érek magamnak, mások pedig 68-at érnek nekem, vagyis fontos nekem, hogy nekik mi a jó, empatikusan tudok viselkedni a többi emberrel. Akiknek alacsonyabb a 4-es csakra értéke, mint az 5-ös, azokat adni vágyós karaktereknek hívjuk. Fordított esetben, ahol a szív-egó magasabb, mint a többiek értéke, ott kapni vágyás jelenik meg, akkor érzi magát komfortosan egy ilyen karakter, ha az ő érdekei tudnak érvényesülni, ha nem kell megosztani másokkal a sütit J  

    Következzen a szellemi sík, ami nem az okosság mérőszáma, hanem a gondolkodás milyenségére tudunk belőle következtetni! Magas szellemi összértékű karakter jellemzője a sok-sok ötlet, információ, egyszerre több szálon futó információk, állandóan megy a to-do-list a fejében, és alatta még szól a zene is… Nagyon produktív, könnyen átlátja a folyamatokat, összefüggéseket, de amikor egyszerre egy dologra kellene koncentrálni, az bizony nem könnyű neki. Alacsony szellemi összértéknél viszont éppen ez az erősség: a koncentrált figyelem! A szellemi síkhoz a 3. szem és a koronacsakra tartozik, nézzük meg egyenként:

    6. 3. szem csakra = Intuíció

    Ez nem meglepő, mondhatnánk, hogy ezt eddig is tudtuk. Megmutatja ugyanakkor, hogy az egyes karakterek hogyan használják az agyukat! a 7. csakra értékéhez képest, ha magasabb, akkor az egyén inkább a jobb agyféltekéjét használja (sarkítva persze), a színek, szagok, hangok, benyomások, érzékszervi tapasztalások az elsőrendűek a gondolkodásában. Nem feltétlenül van nagy barátságban a számokkal, a táblázatokat inkább értelmezni, mint elkészíteni szereti. Ehhez segítség neki, ha színezve vannak az egyes mezők, és még kis piktogramok is illusztrálják a lényeget.

    7. Koronacsakra = Racionalitás

    A kívülről, felülről beáramló információ, jelképesen és ténylegesen is. Ha ez a domináns a 6. csakrához képest, akkor az illető a számokkal, adatokkal, racionális információkkal van jó viszonyban, észérvekkel könnyebben meggyőzhető. Előfordul olyan is, hogy mindkét csakra értéke magas, vagyis a magas intuícióhoz magas racionalitás társul. Ez úgy szokott működni például döntéshelyzetben, hogy érkezik egy első megérzés, majd az illető begyűjti a racionális információkat, és alátámasztja velük az intuitív döntést. Vagyis, nem elégszik meg azzal, hogy ’így értem és kész’, hanem értenie is szükséges.

    Szeretném újra kiemelni, hogy minden érték pont úgy jó, ahogy van! Nincs túl sok, vagy túl kevés. Azon a területen, ahol valaki nem terhelhető, mert alacsony értékei vannak, ott éppen az érzékenysége lesz a szuperereje! Paradoxon? Szerintem nem! A boldogságunk kulcsa részben abban rejlik, hogy el tudjuk-e engedni az ideálisról alkotott elképzeléseinket. Meg tudom-e tenni, hogy nem ostorozom magam azért, mert valamiben nem vagyok elég erős, elég jó, elég ügyes? Azt tapasztalom, hogy ha leteszem a védelemként felhúzott álcámat, azt a képet, amit gondolok, hogy kifelé mutatnom kéne, varázslat történik: egyszeriben emberivé, közelivé, igazivá válok.  A sebezhetőségünk felvállalása az, ami valójában biztonságot ad: az önazonosság biztonságát.

    Örülök, hogy végigolvastad, és remélem, hogy hasznodra válik! 

    Kategóriák: önismeret