Tel: 06-70/639-7777

Szomorúvá tesz a családállítás?

Vajon fájdalmas-e a családállítást megélni és előfordul-e sírás? Igen, elő szokott fordulni a sírás, ahogyan a nevetés is igen gyakori, mivel érzelmek, érzések szabadulnak fel. A sírás és a nevetés a családállítás során egyenértékű. Bármi és minden jó: a könnyek és a nevetés is, a fontos, hogy felszínre kerüljenek az eltemetett érzések és el tudjuk engedni azt, ami nyomaszt.

Ilyenkor semmi olyan nem történik, ami eddig nem létezett és semmi nem bukkan fel, ami nem volt ott korábban is. Csupán annyi, hogy napvilágra kerül, amit eddig próbáltunk elnyomni magunkban. Nem akartunk róla sem tudni, sem beszélni. Tudat alatt mégis éreztük, hogy dolog van vele. A cél nem a fájdalom megélése, hanem az, hogy könnyebben elviselhető, tompított formában megélve feloldást kapjunk.

Segítőként át kell élni a más fájdalmát?

Segítőként nem kell aggódnod, hogy túlságosan fáj majd a más nehéz sorsába belehelyezkedni. Ezekre a helyzetekre vannak technikák, amelyek a gyakorlatban könnyedebbé teszik a nehéz helyzeteket is. Mélyeket lélegzünk, nyitott szemmel sírunk. Nem kell „belehalni” másnak az életébe, ahogyan a saját életünkbe se.

El kell mondanom a problémámat mások előtt?

A fenti kérdést az állítást kérők szokták feltenni, amire a válasz: nem. A családállítás atyja Hellinger úgy dolgozott nagycsoportban, hogy az épp aktuális jelentkezőt kiültette maga mellé, tessék, mondd, mi a problémád. Ez nálam nem így működik, mert ez számomra is nagyon frusztráló, így átérzem, hogy nem mindenkinek komfortos helyzet csoport előtt beszélni. Így itt nem is kell.  A családállítás előtt részt veszel egy konzultáción, csak velem, négyszemközt. Ez egy kronobiológiai, emberismereti, önismereti elemzés, feltáró konzultáció.

Itt megbeszéljük, mi az állítás célja, mi az, amin dolgozunk. A családállításon élesben kívülről fogod nézni az életed szereplőit, nem kell mondanod semmit. Az állítást én irányítom. Ha van kedved az állítás után megosztani a sztoridat a többiekkel, megteheted, de nem kötelező! Válaszd azt a megoldást, amelyik a számodra a legkomfortosabb.

Attól tartok, hogy felszínre kerül olyan, amire nem vagyok felkészülve

Sokak félelme ez, mivel itt intuitív módon keressük meg a problémának a gyökerét, hogy kiderülhet valami olyan, amiről nem tudtál, vagy ami túl fájdalmas lehet. Fontos tudnod, hogy az állítás előtt, alatt és utána is biztonságban vagy. Nem cél, hogy a múltadban vagy a nehézségeiben vájkáljunk. Az érzelmi biztonságod az elsődleges szempont, amit szem előtt tartunk, mindvégig tapintatosan kezelve a kényes, fájdalmas területeket, amelyekről az is előfordulhat, hogy nem is tudtál.

A színes lapok, amelyek a közös munkát segítik, tartalmaznak egy úgynevezett kérdező lapot is, amelynek segítségével gondolati úton is tudok neked kérdést feltenni. Ezekre a kérdésekre igen/nem választ várok csupán, tehát nem kell róla beszélned csak akkor, ha szeretnél.

Ebben segít nekem a Kronobiológia elemzés

A kronobiológiai elemzés sem véletlenül történik. Megmutatja, mennyire vagy érzelmileg terhelhető, ennek tükrében is zajlik majd az állítás. Ha egy alacsonyabb terhelést bíró karakter vagy, akkor az állítás is nyugodtabb, visszafogottabb lesz, nagyobb érzelmi hullámzások nélkül.

Az igazság kimondása önmagában is gyógyító erővel bír

 A tapasztalat azt mutatja, hogy amikor felszínre kerül egy állítás során valamilyen titok, és kimondjuk, akkor a legtöbb szereplő megkönnyebbülést érez. Ezt eddig is tudták és felismerik, hogy kár volt titkolni, mert a titok megőrzése nagyon sok energiát vitt el, ami most felszabadulva új erőt és lendületet ad Neked!

Mit fognak gondolni rólam a többiek?

Vajon azt fogják gondolni, hogy bolond vagyok? Lehet, viszont ez esetben mind azok vagyunk J

Hozzám kizárólag olyan emberek szoktak jönni, akik jó szándékkal vannak mások iránt és nem fordult még elő nálam ennek az ellenkezője.

Emberi sorsok kerülnek terítékre és mély érzelmek kerülnek felszínre. Emiatt alapvető, hogy együttérzéssel és tapintattal legyünk egymás felé. Én magam sokat teszek érte, hogy megteremtsem az ítéletmentes teret így ez minden résztvevő számára természetes lesz.

Ez olyan, mint egy szerepjáték?

Tulajdonképpen igen. Felállnak a szereplők és párbeszédes formában történik a családállítás a csoportban. Akár egyszerre többen is beszélgetnek egymással.

Beépített szereplők vannak?

Ez a kérdés is elhangzott már, hogy vajon a családállításon résztvevő szereplők előre fel vannak-e készítve mit mondjanak, mit tegyenek egy adott helyzetben. NEM! Ez egyrészt nagyon sok előkészítést igényelne az állítás előtt, másrészt teljesen felesleges. Természetesen nincsenek beépített szereplők. Van egy kör, akik több állításon vettek már részt segítőként vagy állítást kérőként is, ők rutinosabbak, de velük sincs előre megbeszélve semmi a családállításon elhangzottakból vagy történtekből. Ami ilyenkor kirajzolódik, az valójában teljesen természetes folyamat.

Szakmailag sem lenne helyes előre megrendezett jeleneteket eljátszani, azzal pont a családállítás lényege veszne el. Ennek a csodálatos módszernek a legfontosabb része, hogy tisztán lássuk végre azt, ami van. Engedjük, hogy az egyéni és a családlélek mozgása, az érzelmek kifejezésre kerüljenek. Nem „agyból”, hanem intuícióból oldjuk meg a helyzeteket!

 Gyere, próbáld ki:  Családállítás és önismeret események

vagy olvasd el a korábbi cikkeket.

Kategóriák: Uncategorized

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.